Zilele marinarilor

Urari cu diferite ocazii

Zilele marinarilor

Mesajde traian » Dum Aug 17, 2014 12:11 am

Nu intamplator am amanat expunerea. Dupa Marea Revolutie din Decembrie toate noile trambite au anuntat intrarea pe fagase vechi cucerite cu sudoarea si sangele inaintasilor. Fagasele s-au redeschis insa pe cale au pasit proaspetii eroi, navigatori in piscina convinsi ca saltul navei pe val e datorat asfaltatorilor. Comemorarea zilei a fost mult timp mandria atat a marinei militare cat si a firmelor de navigatie civila. Nu comentez aspecte de implicarea sectorului militar. Civil si la pozitia fiecarui port Dunarean in aceste zile era o adevarata sarbatoare care eclipsa orice alta manifestare a perioadei. Toata lumea astepta marinarii. Societatile isi inchideau ochii lasand la aprecierea comandantilor de pe navele din porturi participarea la actiunile sarbatoresti, la aceasta contribuind si autoritatile locale. Navele se grupau intr-un loc desemnat in rada portului iar ceea ce urma deschiderii festivitatii se desfasura dupa un ritual stravechi transmis in generatii de navigatori si savurat de cei aflati pe mal. Ca navigator am participat la astfel de festivitati si inainte de deschiderea festivitatilor aveam grija sa imi pun prova navei pe locul unde se aflau defunctii sau pensionatii navigatori din zona pentru salutul de onoare.. Vremuri apuse si trecute in derizoriu. Ce inseamna vechii navigatori chiar daca si actual se confrunta cu apa? In viziunea actuala sunt doar carutasi ai unei firme interesata doar ca transportul contractat sa ajunga la data stabilita in locul stabilit. Inafara de cei implicati nimeni nu stiu ce inseamna a fi navigator. repet, nu implic marina militara care actual are un statut aparte ce nu are nimic comun cu marina si traditiile marinei romane, indiferent de opinii si expuneri.
Aici, in orasul port Orsova, port cu vechi traditii si activitate, au fost organizate anual festivitati marinaresti dupa vechile traditii. Iata ca e primul an in care ziua marinarilor intamplator simultana cu ziua orasului e trecuta in umbra chiar si de autoritati. Marea sarbatoare a Sfintei Marii a insemnat doar prilejul ca o multime de ambulanti sa isi expuna ciurucuri de prost gust la preturi de artefact, o alta multime de tarabagii sa afume asa zisi mici puternic si original usturoiati cu usturoi de la turci, greu destingandu-se gustul de carne, peste de Dunare proaspat scos din conserve de hamsii si multe alte minunatii spre care mintea se pierde. Nu ar fi nici o carcota insa pentru astfel de evenimente sunt fonduri alocate din fodurile primariilor locale cat si in fondul de protocol al companiilor. Real, o mana de oameni care poarta un petec de tara in afara granitelor sunt redusi la aprecierea de carutasi in timp ce munca si riscurile activitatii sunt propriu folosite de unii care fug de apa doar pentru a se spala. Sunt navigator, sunt legat de apa, respect tot ce inseamna navigatie incepand cu ,,calarirea'' trunchiului in plutire insa reneg orice navigator, indiferent de functie care accepta aceasta pozitie. Un comandant are o pozitie speciala, daca el sta in genunchi, cei de sub el, unii nefiind invatati sa se aplece,cum ar trebui sa se desfasoare activitatea? E ziua navigatorilor, rusine celor ce aleg sa fie doar carutasi cat si celor ce se considera a fi mai mult decat carutasi apreciind un vapor ca fiind o caruta la care nu se vad rotile.
Aici mai e un singur vapor care respecta traditiile, din implicarea echipajului. Am surprins vaporul spre acostare si doua ,, Marii '' la posturi. Posibil sa fie, in actuala evolutie imaginea ultimilor navigatori in activ la ziua marinei.

IMG_0487a.jpg
IMG_0488a.jpg
IMG_0491a.jpg
traian
ARTMODELISM DIAMANT USER
 
Mesaje: 752
Membru din: Sâm Apr 10, 2010 2:57 pm
Localitate: Orsova

Înapoi la Pe cine sarbatorim azi

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron